O romanu

Roman Pojasni mi ljubezen je sodobna prvoosebna pripoved o iskanju ljubezni. Pripovedujejo jo trije pripovedovalci (ženska in dva moška), ki so vpleteni v ljubezenski trikotnik.

Psihoterapevtka Mojca Stonič je o romanu zapisala naslednje:

Zgodba, v kateri se bo marsikdo prepoznal. Partnerstvo, zaupanje, pravi razlogi za bližino, kaj lahko dva povezuje ali ju razdvaja. Vprašanji avtonomije in osebnega zadovoljstva se prek iskanja partnerske bližine prepletata skozi vsako vrstico romana. Bralec je postavljen v položaj, da se do konca sprašuje o lastni notranji izkušnji in si odgovarja, kako bi jo sam zase lahko doživeto zapisal s svojimi besedami.

Vlado Pančur, pisec spremne besede, pravi takole:

Roman Andreje Jezernik bi /.../ bilo mogoče opisati s stavkom: ko poezija trči ob ljubezenski trikotnik, a to bi bilo vendarle prelahko. /.../ Kako bi veljalo pojasniti ljubezen? Komu je to že uspelo? Zgodovina česa takega ne izpričuje, v nobeni obliki. Vendar je prav to tisto, se zdi, kar išče protagonistka romana: od svojega partnerja in od »tretjega«; išče pojasnilo pri njiju in pri sebi, čeprav verjetno že vnaprej ve, da ga ne bo mogla dobiti in da se bo morala odločiti /.../ To pa je verjetno že tudi nekakšno pojasnilo, ki iz navidezno preproste zgodbe o treh kotih enega trikotnika naredi tesnobno psihološko podstat, skorajda enakovredno kakšnemu trilerju.

Ni komentarjev:

Objava komentarja